Systemisch kijken naar kinderen

Dit is een ervaringsgerichte twee-daagse workshop waarin je als kindercoach met een ‘systemische bril’ leert kijken naar de problematiek van kinderen en ouders uit je praktijk, maar ook naar je eigen familiesysteem.Naast een stukje theorie zullen we met name heel praktisch aan de slag gaan met het toepassen en ervaren van systemisch werk.

Als kindercoach, of een andere beroepskracht die met kinderen werk zal je weleens kinderen in je praktijk ontvangen die problematisch gedrag vertonen dat heftig of moeilijk te veranderen is of kinderen die vaak lichamelijke klachten zoals hoofd- of buikpijn hebben.  Mogelijk reageren die kinderen onbewust op onverwerkte gevoelens van anderen in hun omgeving. Dat kunnen gevoelens zijn die al lang geleden ontstaan zijn en niet met het kind zelf te maken hebben.

systkijken

De basis van het leven van een kind wordt immers gevormd door de familie waarbinnen het kind geboren is. Diens ouders, grootouders, broers en zussen, ooms en tantes en een hele waaier van voorouders vormen als het ware de klei waaruit het kind geboetseerd is. Al deze mensen hebben hun stempel achtergelaten op het kind. Zo kunnen gebeurtenissen van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlog, (seksueel) misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, emigratie, adoptie, het vroegtijdige overlijden van familieleden, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie doorwerken. En zijn er hierdoor patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden. Iedereen die binnen een familiesysteem geboren wordt zal ook altijd bij dit systeem blijven horen, zodat bepaalde verstoringen nog generaties lang als een onbewuste en onzichtbare invloed in de familie aanwezig kunnen blijven.

Met hun problematisch gedrag of lichamelijke klachten geven de kinderen een signaal af dat er iets systemisch niet klopt,  en dat dat opgelost dient worden. Die oplossing ligt vaak niet bij de kinderen maar bij de ouders. Belangrijk voor het kind is dat je als professionals dit signaal herkent en goed oppakt. De kinderen worden dan ontlast van een last die zij niet zelf hoeven te dragen, en de liefdevolle verbinding met de ouders wordt hersteld.

Programma

Tijdens de workshop kijk je ook naar je eigen systeem. Je maakt tenslotte ook zelf onderdeel uit van een familiesysteem, met alle lusten en lasten van dien. En misschien loop je nu als ouder of kindercoach keer op keer tegen een innerlijke blokkade aan, die je maar niet kunt wegnemen. Mogelijk is er dan bij jou sprake van een systemisch belasting. Het is belangrijk om daar bij stil te staan. Want hoe minder eigen blokkades, des te beter kan je als mens, ouder of kindercoach functioneren.

Wat leer je:

De workshop heeft als doel om je een dieper inzicht te geven in de meer onbewuste ‘lagen’ van gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.

Je gaat begrijpen vanuit welke drijfveer en liefde een kind een bepaald gedrag vertoont, waardoor het veel gemakkelijker wordt er anders naar te kijken en anders te kunnen handelen.

Daarnaast zal je door het verkrijgen van nieuwe inzichten en het opdoen van ervaringen zelf beter in staat zijn om je eigen plek binnen je eigen leefomgeving in te nemen, waardoor je meer kracht, balans en rust zult ervaren, en sterker in je professionele kindercoach-schoenen zal kunnen gaan staan.

Doelgroep

– kindercoaches
– leerkrachten
– kinderyogadocenten
– andere beroepskrachten die werken met kinderen

 

 Data  2-daagse training: dinsdag 10 november en dinsdag 24 november 2020
 Kosten  2-daagse training is € 275,- (incl. btw) inclusief lesreader, koffie, thee.
 Docent  Mieke Kox is gespecialiseerd in familieopstellingen bij kinderen.
 Locatie  De Weideblik Yoga-, Massage-, en Trainingscentrum in Wageningen

Wat zeggen deelnemers:

Conny Koolen
De training Systemisch kijken naar kinderen in januari 2017 gevolgd. De training kan ik iedereen die werkt met (zorgt voor) kinderen aanbevelen.
Mieke heeft een mooie training samengesteld. Iedereen heeft de ruim de tijd voor zijn eigen stuk.

Catelijne
Een fijne cursus. Het programma heeft veel afwisseling.
De combinatie van theorie en oefeningen is fijn.

Hanneke, Leerkracht P.O.
Dankzij de praktijkoefeningen kon ik ervaren dat ik uit mijn hoofd kon komen en kan voelen!

Vanessa Ouahmer-van Dalen van “IK-speditie kindercoaching”
Het waren prachtige dagen tijdens de training Systemisch Kijken naar Kinderen. Theorie met vooral veel praktijkoefeningen die je direct kunt inzetten in je eigen werk. En de dag met de opstellingen maken dit een waardevolle en vooral praktische training. Dit alles op fijne locaties in een veilige omgeving waar alles er kan en mag zijn. Er wordt ook goed aan de innerlijke mens gedacht. Dit is een echte aanrader. Dank je wel Mieke voor je warmte, aandacht en enthousiasme. Fijn dat we dit mogen doorgeven.

Peggy Bervoets van “Namaste kinderyoga en coaching”
Lieve Mieke, het is moeilijk te omschrijven wat de training systemisch kijken naar kinderen met je doet. Het voelt als thuiskomen! Ik kan deze training alleen maar van harte aanraden aan iedereen die met kinderen werkt! Ik ben dan ook nog bij jou geweest voor een individuele coaching en de manier waarop jij dit doet is zo mooi, puur en helemaal vanuit je ❤

Monique van den Boogaard van “Jeugdverpleegkundige GGD”
Deelgenomen aan de 2 daagse training systemisch kijken naar kinderen in 2017. Ik heb hier hele fijne en leerzame dagen meegemaakt en kennis opgedaan die ik zowel privé als voor mijn werk kan gebruiken Heel verhelderend en prettig zoals deze training is neergezet, een aanrader voor iedereen!