Babymassage oefening

Veelgestelde Vragen

Tijdens de opleiding, maar ook vaak erna krijg ik wel eens vragen over verschillende babymassage of yogatechnieken. Het leek me handig om de meest gestelde vragen hier alvast te beantwoorden. Mocht je verder nog vragen hebben, stuur dan gerust een berichtje met het contactformulier.

Wanneer mag je geen yogabewegingen geven en niet masseren (contra-indicaties)?

  • Bij infectie.
  • Tijdens hoge koorts.
  • Bij ontstekingen.
  • Bij gezwollen lymfeklieren.
  • Tijdens een ernstige ziekte.
  • Na een vaccinatie.

Wel is het bij een contra-indicatie mogelijk om de omhullende beweging te maken. Omhullende beweging gaat als volgt: Met je handen vanaf het hoofdje tot aan de voeten omhullend via de zijkanten naar beneden strijken. Voetjes en handjes vast te houden is ook heel fijn. Ook bij een contra-indicatie dient de baby liefde, aandacht, veiligheid en aanraking te krijgen.

Een kindje heeft eczeem, kan ik dan babymassage en yoga geven?

Werk tijdens de massage met jojobaolie, puur natuurlijk, speciaal voor de gevoelige huid. Ook is Druivenpitolie zeer geschikt voor een gevoelige huid. Ook de wave methode is heel fijn voor deze kinderen. Je gaat met je warme handen 2 a 3 cm boven de huid en je kind voelt de warmte van je handen.

Hoe weet ik of ik de juiste druk geef bij babymassage?

De druk van je handen pas je aan bij het gewicht van de baby en hoe de baby zich voelt. Hoe steviger de baby is, des te steviger kunnen je aanrakingen zijn. Je merkt het vanzelf als de baby een bepaalde druk niet prettig vindt of als het genoeg is geweest. Je kunt je ook beperken tot een gedeelte van het lijfje. Niets moet: als je merkt dat je baby iets niet prettig vindt, ga er dan niet mee door. Als je twijfelt, gebruik dan de druk die je zou gebruiken om crème op de huid te smeren.

Kan ik een yoga- en massagesessie geven, direct na een voeding?

Dit kun je beter niet doen, wel klein babymassage en yoga-oefeningen zoals de handjes voetjes en het hoofdje. Als een baby onrustig wordt of weg kijkt wat kan ik dan doen. Zorg dat je vrijwel constant oogcontact hebt met de baby. Een mooie oefening is je vingers spelenderwijs naar het gezicht toe bewegen. Als baby’s onrustig worden tijdens de yoga en massage, kun je tussendoor afstrijken van het hoofd tot aan de tenen. Dit geeft de baby een geborgen gevoel.
Bekijk de opleiding

Heeft u verder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.