Holistische kindercoach

  • Opleiding tot holistische kindercoach

Elk kind is uniek
De afgelopen jaren is geconstateerd dat de grenzen van kinderen worden verlegd en opgerekt. Kinderen hebben veel uitdagingen, bezigheden en verplichtingen. Er is veel onrust bij kinderen. Er zijn ook kinderen die gevoelig zijn en snel overprikkeld raken. Deze kinderen kunnen veel baat hebben bij individuele begeleiding.

Graag willen wij iedereen die met kinderen werkt een aantal beproefde methodieken en technieken aanreiken om kinderen individueel of in kleine groepen te begeleiden en coachen naar een ontspannen leven.

Deze éénjarige opleiding tot holistische kindercoach wordt gegeven vanuit de holistische benadering. Hierbij wordt uitgegaan van het kind en gekeken naar zijn of haar mogelijkheden in plaats van zijn eventuele onmogelijkheden. Er wordt aangesloten op de belevingswereld van het kind, waardoor het kind zijn eigen ruimte, kwaliteiten en grenzen leert ontdekken en respecteren op een positieve en prettige manier. Het maakt kinderen op een zachte wijze krachtig en in verbinding met zichzelf en met anderen.

In de kindercoachopleiding wordt gewerkt met verschillende onderbouwde en effectieve methodes zoals brainyoga en mindfulness en met creatieve materialen en met materialen uit de natuur. Daarnaast werken we met creatieve belevingsactiviteiten in de natuur.

Alle methodes die je in de opleiding tot kindercoach krijgt aangereikt kun je combineren. Ze werken effectief bij sociaal emotionele of fysieke klachten als buik- en hoofdpijnklachten, stotteren, onrust en faalangst. Kinderen vinden de basis en de kracht bij zichzelf terug. Het biedt hen inzichten, die ze voor de rest van hun leven bij zich dragen, waardoor zij in allerlei situaties de overgedragen individuele oefeningen kunnen gebruiken. Zo zullen zij zich spelenderwijs bewust worden van hun lichaam en gaan zij verschil ervaren tussen spanning en ontspanning en mogelijkheden die hun lichaam hen biedt.

Creativiteit

Creativiteit is in ieder aanwezig. Gevoelens worden tijdens creatieve handelingen op non-verbale, veilige wijze geuit. Tijdens creatieve oefeningen is het kind actief en fysiek bezig en worden gevoelens en eigen identiteit uitgebeeld, besproken en losgelaten. Kinderen ervaren nieuwe dingen, ze zijn trots op hun werk.

Belangrijk voor kinderen is het om met de zintuigen te werken, deze worden door de creativiteit geprikkeld. Verder stimuleert het creatief bezig zijn een nieuwe manier om te kijken naar het geheel. Als kindercoach ontwikkel je samen met het kind een middel om de balans in het leven te ervaren. Belangrijk is dat het kind zich er prettig bij voelt, dan heeft het een mooi resultaat. Daarnaast geven de oefeningen hen op speelse wijze handreikingen hoe zij zich beter kunnen gronden, om zo op een natuurlijke manier hun spanning los te laten.

Materialen uit de natuur en creatieve belevingsactiviteiten in de natuur kunnen een helend effect hebben op het kind. Voor kinderen is spelen met natuurlijk materiaal en belevingsactiviteiten een natuurlijke manier van uiten. De seizoenen in de natuur weerspiegelen processen van groei en innerlijke bewustwording. Door de belevingswereld van het kind als uitgangspunt te nemen, creëer je een veilige situatie. Natuurlijke materialen werken ook op de zintuigen, wat als heel positief wordt ervaren bij het verwerken en in balans komen van het kind. Bijzonder is ook, dat door speciale oefeningen, de zintuigen (o.a. voelen, ruiken, horen) van kinderen zich sterker zullen ontwikkelen.

De ervaring leert ons dat door deze oefeningen meer rust, ontspanning, concentratie, zelfwaardering en zelfvertrouwen bij de kinderen zal ontstaan.
Ouders coachen is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van je werk. Uiteindelijk kennen de ouders/verzorgers het kind als geen ander en zullen zij het in dagelijks leven met elkaar moeten doen. Door met de ouders te werken kunnen zij ook thuis op een andere manier met het kind omgaan, waardoor het kind dan makkelijker iets anders kan doen. Kindercoaching is een talent die je kan ontwikkelen; in deze kindercoach opleiding leer je hoe je ouders effectief kunt begeleiden en coachen.

Na de opleiding “Holistische Kindercoaching” kun je worden ingeschreven in het Register van gecertificeerde docenten (KRWB).

Visie op de opleiding kindercoach

Je kijkt naar het groter geheel bij het kind. Hoe komt een kind weer in balans? Ieder kind is weer anders. Tijdens het leven raak je gewend aan verkrampingen in het lichaam en deze worden door ieder op een verschillende manier ervaren. Ervaring komt op verschillend niveau binnen. Je werkt met de aangereikte oefeningen vanuit je intuïtie. Je maakt het je eigen, zodat je het weer door kunt geven aan het kind en de ouder. De methodes zijn laagdrempelig. Tijdens de opleiding kindercoach wordt je uitgenodigd eigen intuïtief vermogen te ontwikkelen en creatief te zijn. 

Je kunt gelijk aan de slag en het overdragen in de praktijk Na afloop van deze kindercoach opleiding ben je in staat om zelfstandig creatief en ontspannen met kinderen en ouders in de praktijk te werken als Kindercoach. De opleiding kindercoach is zowel praktisch als theoretisch gericht. De opleiding gaat uit van de eigenheid van het kind en sluit aan bij de interesses die een kind toont.

Persoonlijke vorming

De kindercoach opleiding zal aan je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling bijdragen. Voor deze groei is er in de opleiding plaats en zullen wij deze verder begeleiden en waar mogelijk bevorderen. Ook zal het kind in jou de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De opleiding kindercoach geeft verwondering, verbinding en plezier. Bij de opleiding hoort een uitgebreide reader. Hierin worden de achtergronden en de methodes beschreven. We evalueren regelmatig hoe je je in de kindercoach opleiding ontwikkelt. Dit gebeurt door reflectieverslagen. Je wordt aangemoedigd de technieken en methoden, die in de lessen worden behandeld, zoveel mogelijk te oefenen met medestudenten. Na het met goed gevolg afronden van de opleiding ontvang je een certificaat. Een kennismakingsgesprek vooraf is mogelijk. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen.

Inhoud opleiding kindercoach

Theoretisch deel

– Ontwikkeling van het kind
– Theoretische achtergronden van de gebruikte methodieken
– Communicatietechnieken
– Werking hersenhelften
– Lichaamstaal
– Gesprekstechnieken
– Ouders coachen
– Opzet praktijk

Praktische deel

– Kracht- en bewustwordingsoefeningen
– Afstemming – (hart) kracht – hartcoherentie oefeningen
– BrainYoga (energetische bewegingsoefeningen die de communicatie tussen beide hersenhelften bevordert)
– Vingerlabyrint als labyrint (je maakt een innerlijke reis en er ontstaat ruimte, balans en rust)
– Mindfulness (op een mooie zachte manier aandacht trainen, bewustwording wat je voelt)
– Therapeutische verwerkingsoefening tekenen/kleuren en werken met deeg
– Werken met materialen uit de natuur
– gevoelsverkenner en groepsgeluk; kennismaking met verschillende coaching tools
– Werken met creatieve belevingsactiviteiten in de natuur.
– Mandala inzetten kaarten voor holistisch coach
– Helende verhalen
– Therapeutische verwerkingsoefeningen
– Werking van chakra’s en de kracht van kleuren
– Grondingsoefeningen en opwarming oefeningen
– Ademtechnieken in spelvorm
– Concentratieoefeningen, stiltespel en energieoefeningen
– Massage spelenderwijs
– Voet- en handmassage
– Werken met olie
– Werken met kristallen
– Ouders coachen
– Systemisch werken met kinderen
– Visualisatie

Doelgroep

Kindercoaches, kinderyoga docenten, baby-peutermassagedocenten, PM’ers (pedagogische medewerkers kinderdagverblijven, gastouders, leerkrachten, kindertherapeuten, hulpverleners, ouders en iedereen die werkt met kinderen of geïnteresseerd is in het werken met kinderen. Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Ervaringen van deelnemers

Resy Beeks
De opleiding tot Holistisch Kindercoach bij De Weideblik was voor mij elke cursusdag opnieuw weer een bijzonder fijne dag. Je leert er niet alleen ontzettend veel over het coachen van kinderen maar je leert er vooral ook veel over jezelf. Hoe ben je als mens? Hoe ga jezelf om met de uitdagingen die je tegenkomt in je leven? De cursus sprak me met name aan door de zeer praktische aanpak. Je leert niet alleen de theorie, maar oefent juist ook de diverse tools die je aangereikt krijgt om straks in te zetten tijdens je coaching met kinderen. Dus als je houdt van “doen” en niet alleen theorie leren, dan kan ik je deze opleiding van harte aanbevelen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alles wat Josta en Gea me hebben geleerd en me het vertrouwen hebben gegeven om in mezelf te geloven! 

Certificering De Weideblik

De Weideblik is aangesloten bij verschillende organisaties. 
Op de pagina “certificering” vind je een compleet overzicht.

Lesdagen

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lesdagen duren vaak van 10:00 tot 16:00. De opleiding tot holistische kindercoach is te volgen in Wageningen.

Bekijk hier de lesdata in Wageningen

De data van de cursus in Wageningen:

Zaterdag 5 oktober 2024
Dinsdag 5 november
Zaterdag 23 november
Dinsdag 3 december
Zaterdag 14 december
Zaterdag 11 januari 2025
Dinsdag 21 januari
Dinsdag 11 februari
Zaterdag 8 maart
Dinsdag 18 maart
Zaterdag 29 maart
Zaterdag 12 april 2025

De totale opleiding tot Holistisch Kindercoach bestaat uit 12 dagen en na of tijdens de opleiding is de volgende specialisatie mogelijk:

Docenten

Deze opleiding “Holistische Kindercoach” wordt gegeven in samenwerking met gastdocent Josta van Onna en  Gea Scholtens (van De Weideblik).
Tijdens deze opleiding worden de volgende gastlessen gegeven:

Zij leveren een essentiële bijdrage aan de kennis die nodig is bij het begeleiden van kinderen en ouders.

Kosten

De investering voor deze jaar-opleiding van 12 dagen bedraagt €1980,- (btw vrij), inclusief een studiemap met achtergrondinformatie, koffie, thee en soep van de dag.

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.