Docent Peutermassage met yoga

Opleiding tot Docent Peutermassage met Yoga

Dit is een erkende Docentenopleiding “peutermassage met peuteryoga”: het leren lesgeven aan dreumes en peuters in de leeftijd van 1 t/m 4 jaar. In deze opleiding besteden we ook aandacht aan kleuteryoga in de leeftijd t/m 6 jaar.
Deze erkende opleiding is praktijkgericht met veel individuele aandacht in een kleine groep. Je bent meteen in staat om de massagetechnieken en yogatechnieken over te dragen aan jouw doelgroep(en) en verschillende thema’s daarin te verwerken.

Na de opleiding kun je worden ingeschreven in het Register van gecertificeerde docenten (KRWB).

Deze opleiding is afzonderlijk, maar ook te volgen in combinatie met de “opleiding tot docent babymassage met baby-yoga”. Kijk onderaan bij “kosten” voor de “combikorting”.

Inhoud van de opleiding: yoga en massage met peuters en kleuters

Tijdens de opleiding leer je vanuit de holistische benadering op een enthousiaste, helende en liefdevolle manier, technieken voor peutermassage met peuteryoga toe te passen en over te brengen.
Je leert hoeveel steun je ouders/verzorgers kunt bieden tijdens de ontwikkeling van hun peuter. Je oefent de ouders/verzorgers in het waarnemen van en reageren op de behoeften van haar of zijn peuter of kleuter.

De peutermassage met peuteryoga worden ingezet om bijv. kwaaltjes (krampjes, verdriet en slaapproblemen) te verminderen en het stimuleren van een intens contact tussen ouders/verzorger en hun kind, waardoor kinderen zich veilig voelen. Dit is de basis voor hun verdere leventje. Door de massage en yoga wordt het kind zich meer bewust van zijn lijfje en groeit ook zijn zelfbewustzijn en vertrouwen en leert spanning en ontspanning te voelen. Het mooie is ook dat door de massage en yoga de spieren en gewrichten soepel worden. Ouder en kind voelen zich meer vertrouwd met elkaar en de onderlinge band wordt versterkt.

tai chi en energetisch kinderen

yoga voor ouderen

Opzet van de opleiding

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag.

Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren.
Er wordt gewerkt in kleine groepen, zodat iedereen individuele aandacht krijgt.
We werken vanuit de holistische benadering. Als basis voor de peuters leer je verschillende massagetechnieken. Deze zijn afkomstig uit de Shantala- en Westerse-massage, gecombineerd met yogabewegingen.

Tijdens de opleiding is er ruimte om vragen te stellen. Er kunnen tips en ervaringen worden uitgewisseld die je hebt meegemaakt.
Je krijgt opdrachten mee, bijv. een massage- of yoga oefening, of een les die je gaat uitwerken. Deze uitwerking deel je tijdens de opleiding met je medecursisten en je oefent in de praktijk. In de gehele opleiding wordt aandacht besteed aan de vereiste didactische vaardigheden, maar daarnaast ook hoe je steun, de juiste sfeer en veiligheid kunt bieden tijdens de lessen. Er wordt aandacht geschonken aan vertrouwensoefeningen en ontspanningsoefeningen voor ouder en kind.

Na de opleiding kun je direct de theorie en de praktijk overdragen aan peuter en ouders/verzorgers. Je wordt begeleid naar de start van je eigen massage/yoga praktijk en de mogelijke PR en marketing die je kan voeren.

buitenmamakind
Persoonlijke vorming

Je ontwikkelt je eigen kwaliteiten om dit in de praktijk neer te zetten. Je oefent met de andere cursisten, daardoor blijft hetgeen je leert, je goed bij en kun je het je echt ”eigen” maken. Zo kun je het weer overdragen aan de ouders hun kinderen. We oefenen de massage op een pop en bij elkaar op massagetafels. Het is erg belangrijk om de massage ook zelf te ervaren, zodat je weet hoe de massage aanvoelt.

Tijdens de opleiding stel je een eigen draaiboek samen. Je ontwikkelt je als docent als docent peutermassage met yoga. Ook zal het kind in jezelf de ruimte krijgen om te ontwikkelen. Door dit alles heen loopt als een rode draad het leren inzetten van je intuïtie om je handelen effectiever toe te kunnen passen. Hiertoe leer je onder ander gebruik te maken van je stem en ademhaling om ‘bij jezelf’ te komen en te blijven.

Voor wie?

De opleiding is speciaal bedoeld voor iedereen die Docent Peutermassage wil worden of toepassen. De opleiding is gericht op iedereen die belangstelling heeft voor peuters en hun ouders/verzorgers en die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van een peuter.

Voor medewerkers uit de kinderopvang, kraam- wijk- en kinderverpleegkundigen, kraamverzorgsters, therapeuten, zwangerschaps- en yogadocenten.
Ook als je op zoek bent naar een nieuw beroep, kan deze opleiding iets voor jou zijn.

Certificaat

Bij voldoende beoordeling en deelname geeft deze opleiding recht op het gehele certificaat: “Docent Baby-Peutermassage met Yoga” of een deelcertificaat. Na de opleiding kun je worden ingeschreven in het Register van gecertificeerde docenten van de Weideblik.

Wat ga je leren?

– Shanthala en Westerse-massagetechnieken
– Voetreflexmassage
– Massagetechnieken voor kinderen met een gevoelige huid of eczeem voor drukke, onrustige snel overprikkelde peuter en tegen slaapproblemen
– Yogabewegingen met versjes, rijmpjes, liedjes en muziek
– Contact- en aanraakspelletjes in combinatie met muziek en zang en dans
– Spelenderwijs vertrouwensoefeningen en ontspanningsoefeningen
– Onderlinge kindermassage (over de kleren heen)
– Uitleg en werken met etherische oliën
– Lichaamstaal en non-verbale communicatie
– Opvoedingsadvies voor rust en contact
– Samenstellen van een eigen draaiboek
– Persoonlijke ontwikkeling en inzetten van eigen intuïtie
– Ontwikkelen didactische vaardigheden

Lesdagen en data

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lesdagen duren vaak van 10:00 tot 16:00. De opleiding tot docent peutermassage met yoga is te volgen in Wageningen of Meppel.

Klik hier voor lesdagen Wageningen
Data 4-daagse opleiding in Wageningen

Vrijdag 16 april 2021
Vrijdag 28 april 2021
Vrijdag 11 juni 2021
Vrijdag 25 juni 2021

Klik hier voor lesdagen Meppel

Lesdagen Meppel:

De eerst volgende cursus wordt in Wageningen gegeven.

Klik hier voor lesdagen in België (Belgisch Limburg/Vlaanderen)

Lesdagen Vlaanderen België: *

Zaterdag 13 maart 2021
Vrijdag 30 april 2021
Vrijdag 21 mei 2021
Zaterdag 5 juni 2021

*Informeer eventueel voor de locatie in België alvast bij De Weideblik.

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn €460,- (btw vrij).
Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie, massageolie en een mooie cd die is samen gesteld voor deze opleiding.
Deze opleiding is ook te volgen in combinatie met de opleiding tot docent babymassage.
Voor de combinatie geldt een speciale combikorting van €100,-.
Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.