meisjes doen kleuteryoga

Docent Peuter en Kleuteryoga

Opleiding tot “docent” peuter- en kleuteryoga

Deze erkende “Docentenopleiding Peuter- en Kleuteryoga” geeft je de mogelijkheid om op een prachtige werkwijze met peuters en kleuters te werken. Op een enthousiaste en helende wijze leer je de peuteryoga en kleuteryoga overdragen aan peuters en kleuters. Je gaat met plezier de essentie van het kind ontmoeten in spontaniteit en vreugde. De opleiding “Docent Peuteryoga en Kleuteryoga” is bedoeld voor iedereen die met kinderen wil gaan werken, of al met kinderen werkt. Op scholen of in de kinderopvang als PM’er (pedagogisch medewerker), of bijvoorbeeld als ouder, fysiotherapeut of kindercoach en andere professionals. Voor een gerichte opleiding tot kindercoach geef ik ook een “Docentenopleiding Holistische Kindercoaching”. 

peuters en kleuters

Peuter- en kleuteryoga spelenderwijs

Bij peuteryoga en kleuteryoga worden yogaoefeningen gecombineerd met spel en beweging. Vaak werk je daarbij met thema’s uit de natuur, sprookjes en de dierenwereld en prentenboeken. Ook ga je het verschil ervaren tussen (in-)spanning en ontspanning. In de opleiding “Docent Peuteryoga en Kleuteryoga” gaan we naast de oefeningen gebruik maken van verschillende werkvormen (Zie het overzicht van de lesinhoud). Belangrijk hierbij is dat we de kinderen zó aanspreken en op die wijze laten bewegen, dat hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn toeneemt. Tijdens de opleiding gaan we uit van het helend spelen vanuit de peuter- en kleuterleeftijd. Hoe ga je om met de spontaniteit, fantasie, en eigen beleving van peuters en kleuters? Belangrijk om te kijken naar het kind.
Na de opleiding “Docent Peuter- kleuteryoga” kun je worden ingeschreven in het Register van gecertificeerde docenten (KRWB).

Opzet van de opleiding

De didactiek van het lesgeven in Peuter en kleuteryoga is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Zo zal je gaan ervaren dat het geven van peuter en kleuteryoga heel bijzonder en speels gebeuren is, maar ook leert hoe je om gaat met kinderen die niet mee willen doen of (negatieve) aandacht vragen? Elke lesdag worden oefeningen uitgelegd, voorgedaan, samen geoefend en besproken. De verschillende aspecten van de peuter en kleuteryoga krijgen praktisch vorm door het uitwerken van een aantal Peuter en kleuter lessen rondom diverse thema’s. Hoe jezelf op een verantwoorde wijze een peuter-kleuter yogales opbouwt en welke praktische kanten zijn er bij het lesgeven?
Eigen ervaring en beleving van het “innerlijke kind” spelen hierin een rol.

3 dagen wordt er yoga geven en 1 dag de onderlinge-peuter-kleutermassage en daarnaast mooie helende massageoefeningen. Daarbij wordt er gewerkt met olie en créme.

Lesinhoud

– Peuter en kleuter yoga basishoudingen
– Peuter en kleuter yoga samen met je kind
– Spelenderwijs ademoefeningen, concentratie- ontspanning oefeningen
– Warming-up oefeningen
– Korte visualisatie en – zintuig oefeningen, fantasie en belevingsspel
– Muziek, dans, zang en spel en hoe maak je bestaande liedjes en spelletjes geschikt voor yoga
– Verschillende themalessen bijv. uit de natuur, sprookjes en de dierenwereld
– De 7 kleuren van de regenboog oefeningen

– Onderlinge peuter-kleuter massageoefeningen met versjes/liedjes en zachte materialen.
(de massage gaat over de kleren heen) Daarnaast mooie massageoefeningen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of als een kind onrustig is.
– Massage voor de handen en voetjes spelenderwijs.
– Indiase hoofdmassage

– Ontwikkelingsfase peuter- en kleuterleeftijd
– Begeleiding ouders/peuters
– Oefenen in lesgeven (didactiek) en hoe stel je een les samen, hoe bouw je de les op
– Opzetten peuter/kleuter-yogapraktijk
– Zelf een peuter-kleuter yogales maken en presenteren

In de opleiding is er altijd tijd en ruimte om vragen te stellen.
Ook is het interessant om tips en ideeën uit te wisselen die je hebt meegemaakt in je eigen praktisch handelen met kinderen.
Zowel de theorie als de praktijk van de peuter en kleuteryoga worden ondersteund door de cursusmap “Beweeg je Binnenste Buiten”, die je aan het begin van de opleiding krijgt.
Ook buiten de studiedagen is het mogelijkheid extra ondersteuning te vragen in persoonlijke leerdoelen.

kinderenbuitenveer

Persoonlijke vorming

Tijdens de opleiding zal je gaan ervaren dat het plezier geeft om met kinderen te werken. Het is prachtig ze te zien genieten en ontspannen. Dit brengt in jezelf ook weer een stukje kind naar boven. De opleiding zal aan je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling bijdragen. Voor deze groei is er in de opleiding plaats en ik zal deze verder begeleiden en waar mogelijk bevorderen. Ook zal het kind in jou de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.


Eindopdracht

De opleiding wordt afgesloten met een praktijkles hiervoor maak je een kleuter-peuterles . Deze praktische opdracht zal je uitvoeren in je eigen groep. Ook maak je een verslag van een peuter en kleuter les die je in de praktijk hebt gedaan met peuters en kleuters. Bij een voldoende beoordeling geeft dit recht op het certificaat docent holistische peuter en kleuteryoga. Na deze opleiding ben je in staat zelfstandig yoga les te geven aan peuters en kleuters.

Vooropleiding

Er wordt geen vooropleiding gevraagd. Het is aan te raden zelf 1 keer per week een yogales te volgen. Dit is de basis voor de opleiding. Na de opleiding worden er terugkomdagen aangeboden en door het jaar heen zijn er workshops gericht op de kinderyoga. 4 keer per jaar wordt er een nieuwsbrief uitgegeven met informatie ideeën en tips. Er is een mogelijkheid voor een kennismakingsgesprek voor dat je met de opleiding begint!


Lesdagen

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lesdagen duren vaak van 10:00 tot 16:00. Deze opleiding is te volgen in Wageningen.

Bekijk hier de lesdata in Wageningen

Opleiding begint in het najaar 2022 in Wageningen:
Vrijdag 30 september 2022
Vrijdag 14 oktober
Vrijdag 18 november
Zaterdag 17 december

Ben je enthousiast geworden na  het volgen van deze opleiding, dan kun je aansluitend verder gaan met  de laatste module (laatste 4 dagen) van de opleiding tot “Docent Kinderyoga“. Daar vind je ook de aansluitende data.

Kosten

De kosten voor de 4-daagse opleiding Docent Peuter- en Kleuteryoga zijn €525,- (btw vrij).
Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie en massageolie. Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.