docent kinderyoga

Docent Kinderyoga

Opleiding “Docent” Kinderyoga

Kinderyoga staat volop in de belangstelling. In 2004 ben ik met de opleiding kinderyoga gestart vanuit de holistische visie. De Weideblik staat voor een inspirerende professionele kinderyoga opleiding.

Bij de opleiding kinderyoga worden yoga-oefeningen gecombineerd met spel en beweging. Vaak werk je daarbij met thema’s uit de natuur, sprookjes en de dierenwereld. Ook de kinderyoga in combinatie met kindermindfulness is een belangrijk onderdeel tijdens de opleiding “Docent” kinderyoga.

Werk je in de kinderopvang als PM’er (pedagogisch medewerker) of als leerkracht, fysiotherapeut of yoga/mindfullness docent of doe je graag yoga met je kind? Dan is dit de geschikte opleiding voor jou!

Er is speciaal gekozen voor een opleiding van 10 dagen met ruimte van 2 a 3 weken tussen elke lesdag, zodat je zelf voldoende tijd hebt om te oefenen en ervaring op te doen.

weideblikbuiten

Waarom deze holistische opleiding?

 • Jij kunt ervoor zorgen dat kinderen op een enthousiaste en boeiende manier yogales krijgen.
 • Je leert tijdens deze “kinderyoga opleiding” kracht, evenwicht, ontspanning en stabiliteit te creëren bij het kind.
 • Vele (asanas) yogaoefeningen worden uitgediept en speels ingezet tijdens de lessen.
 • In deze opleiding kinderyoga leer je verschillende oefeningen om met kinderen om te gaan bij moeilijke situaties.
 • De opleiding kinderyoga docent wordt gegeven vanuit de holistische visie.
 • Lessen worden binnen, maar bij goed weer ook buiten gegeven. Op deze manier ervaar je hoe je buiten les kunt geven. Hiermee krijg je inzicht hoe je ook zonder lesruimte op een creatieve manier kinderyoga kunt geven.

Na het volgen van de opleiding “Docent Kinderyoga” kun je worden ingeschreven in het Register van gecertificeerde docenten (KRWB). Vervolgens krijg je een keurmerk logo Kinderyoga docent voor op je website en overige PR. Daarnaast is de Kinderyoga opleiding bij De Weideblik een erkende opleiding bij het CRKBO en SYN. Wat draag je over aan het kind na deze opleiding tot “Docent” Kinderyoga? 

Bij kinderyoga worden yogaoefeningen gecombineerd met spel en beweging. Het is prachtig om te zien hoe kinderen veel plezier beleven door te brullen als een leeuw, rond te vliegen als een vogel en te fladderen als een vlinder. Kinderyoga is dus anders dan yoga voor volwassen. Kinderen willen bewegen, houden van veranderingen en proberen graag van alles uit. Het is belangrijk aan te sluiten bij hun leefwereld.

Kinderyoga biedt kinderen inzichten, die ze voor de rest van hun leven bij zich dragen, waardoor zij in allerlei situaties de kinderyoga technieken kunnen gebruiken. Zo zullen zij zich door het volgen van kinderyoga spelenderwijs bewust worden van hun lichaam en gaan zij het verschil ervaren tussen spanning en ontspanning. Daarnaast merken zij ook het verschil tussen de mogelijkheden die hun lichaam hen biedt en de beperkingen die ze ervaren.

Via oefeningen en spel zullen de kinderen gaan ervaren hoe ze deze beperkingen, waar mogelijk, om kunnen zetten in ruimte en flexibiliteit. Daarnaast geeft kinderyoga hen op speelse wijze handreikingen hoe zij zich op jonge leeftijd beter kunnen gronden, om zo op een natuurlijke manier hun spanning los te laten.

De ervaring leert ons dat door de kinderyoga lessen meer rust, ontspanning, concentratie, zelfwaardering en zelfvertrouwen bij de kinderen zal ontstaan. Bijzonder is ook, dat door speciale oefeningen, o.a. mindfullnes en de zintuigen (voelen, ruiken, horen) van kinderen, zij zich verder en sterker zullen ontwikkelen.

Opzet van de opleiding

Elke lesdag worden oefeningen uitgelegd, voorgedaan, samen geoefend en besproken. De didactiek van het lesgeven in kinderyoga is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot docent kinderyoga. De verschillende aspecten van de kinderyoga krijgen praktisch vorm door het uitwerken van een aantal kinderyoga-lessen rondom diverse thema’s. Daarbij wordt aangegeven welke oefeningen voor een bepaalde leeftijd geschikt zijn. En hoe jezelf op een verantwoorde wijze een yogales opbouwt. Eigen ervaring en beleving van het “innerlijke kind” spelen hierin een rol. Tijdens één van deze lesdagen worden er kinderen uitgenodigd om samen met deze kinderen de yoga te oefenen en te ervaren.

Wat ga je leren?

 • Kinderyoga basishoudingen 4 tot 12 jaar bewustwordingsoefeningen, krachtoefeningen, samenwerkingsoefeningen, energieoefeningen en tai chi oefeningen
 • Yoga op school en in de kinderopvang
 • Ouder-kindyoga
 • Werken met het yoga bordspel voor kinderen vanaf 5 jaar
 • Mindfulness- en ademoefeningen
 • Warming-up oefeningen
 • Concentratie- en evenwichtsoefeningen
 • Visualisatie- en ontspanningsoefeningen
 • Zintuigenoefeningen
 • Onderlinge massageoefeningen op de rug en over de kleren heen
 • Fantasie- en belevingsspellen
 • Verschillende thema’s bijvoorbeeld van uit de natuur, de dierenwereld, jaargetijden enz.
 • Oefenen in lesgeven, zelf een yogales maken en presenteren

Yoga gaat over ‘houdingen’ om te werken aan kracht, lenigheid en balans; lichamelijke én mentale houdingen. Door te werken aan die elementen, leer je onder andere om rustig te blijven of te worden, focus en concentratie en je leert beter omgaan met bijvoorbeeld spanning en lastige situaties.
Het zijn mooie oefeningen om op de groep te gebruiken.

 

ruimtekijkenTijdens de opleiding kinderyoga kom je in aanraking met Chakra-oefeningen, belevingen met kristallen en Mandala tekenen. Ook zullen we oefeningen doen vanuit het kinderyogabordspel.

In de opleiding is er altijd tijd en ruimte om vragen te stellen. Ook is het interessant om tips en ideeën uit te wisselen die je hebt meegemaakt in je eigen praktisch handelen met kinderen.
Zowel de theorie als de praktijk van kinderyoga worden ondersteund door de cursusmap “Beweeg je Binnenste Buiten”, die je aan het begin van de opleiding krijgt

ruimtehangen

Persoonlijke vorming tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding “Kinderyoga Docent” zul je gaan ervaren dat het plezier geeft om met kinderen te werken. Het is prachtig ze te zien genieten en ontspannen. Dit brengt in jezelf ook weer een stukje kind naar boven. De opleiding kinderyoga zal aan je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling bijdragen. Voor deze groei is er in de opleiding plaats en ik zal deze verder begeleiden en waar mogelijk bevorderen. Ook zal het kind in jou de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Eindopdracht

De opleiding “Docent Kinderyoga” wordt afgesloten met een praktijkles hiervoor maak je een werkstuk gericht op een thema uit de kinderyoga. Deze praktische opdracht zul je uitvoeren in je eigen groep. Je medecursisten zijn dan de leerlingen aan wie je een korte kinderyogales geeft, rond een door jou gekozen thema. Bij een voldoende beoordeling geeft dit recht op het diploma”Docent Kinderyoga”. Na de opleiding worden er terugkomdagen aangeboden en door het jaar heen zijn er workshops gericht op de kinderyoga.

Data en lestijden

De opleidingsdagen (10) worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lesdagen duren vaak van 10:00 tot 16:00.

Opleiding begint in het najaar 2022 in Wageningen:

Vrijdag 30 september 2022
Vrijdag 14 oktober
Vrijdag 4 november
Zaterdag 19 november
Zaterdag 10 december
Zaterdag 17 december
Vrijdag 13 januari 2023
Vrijdag 27 januari 2023
Vrijdag 10 februari 2023
Zaterdag 18 maart 2023

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn €1095,- (btw vrij).
Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie en liedjes die zijn samengesteld voor deze opleiding. Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Ervaringen

“Gea geeft met zoveel liefde en kunde les dat ik steeds weer vol enthousiasme uitkeek naar de volgende les. De diverse onderdelen als klassieke yogahoudingen, mindfullness, liedjes en beweging, onderlinge massages en spelenderwijs oefeningen doen maakte dat de opleiding mij veel inspiratie gaf. Inmiddels kijk ik terug op een zeer leerzame en ontzettend leuke tijd bij De Weideblik en geef ik nu zelf kinderyoga les.”
– Manja Mathijsse

“De opleiding voor docent kinderyoga is mij erg goed bevallen. Het warme welkom van Gea, de prachtige rustgevende ruimte en de leuke medecursisten droegen hier aan bij. De lesstof was heel afwisselend, uiteraard de klassieke yogahoudingen maar ook liedjes, versjes, spelletjes en bijvoorbeeld onderlinge kindermassage kwamen aan bod. Het heeft mij in het werken met kinderen heel veel inspiratie gegeven.”
– Fhatima Jansen

“De opleiding tot docent kinderyoga is voor mij heel inspirerend. Na elke cursusdag wordt een nieuw stukje van mijn creativiteit wakker. Het is alsof ik ontwaak uit een heel lange winterslaap. Inmiddels ben ik mijn eigen praktijk voor kinderyoga aan het opstarten. Gea, bedankt voor je inspirerende en liefdevolle begeleiding. Je positieve opbouwende en concrete feedback is precies wat ik nodig heb. Tijdens de cursusdagen heb ik jouw ruimte gevoeld voor ieders eigenheid. In die ruimte kon mijn zelfvertrouwen groeien.”
– Anneke Uineken

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.