Opleiding "Docent" Babymassage met Yoga

Deze brede en erkende Holistische opleiding tot “Docent” Babymassage met Yoga vindt plaats in Wageningen, Meppel en België. De kern van deze opleiding voor het werken met 0-jarigen, is gericht op babymassage met yoga en coaching.

De opleiding is o.a. ontwikkeld voor de medewerkers in de kinderopvang en kinderdagverblijven, verpleegkundigen, medewerkers in de kraamverzorging en andere professionals die met 0-jarigen werken, maar ook voor (gast)ouders en verzorgers. 

De 5 lesdagen zijn verspreid over 10 weken zodat er na de lesdag genoeg tijd is om ook thuis te oefenen. Praktijkoefeningen zijn erg belangrijk om het je eigen te maken, daar besteed ik tijdens de opleiding veel aandacht aan. Je krijgt dan gelijk de feedback op je oefeningen. Het handboek Baby-yoga, die ik in 2017 heb uitgegeven, wordt gebruikt met beeldmateriaal, versjes en liedjes om thuis mee te oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Zo kun je de volgende keer met de juiste vragen naar de les komen. Omdat er wordt gewerkt met kleine groepen zal er voldoende aandacht zijn voor persoonlijke vragen. Ben je al docent babymassage of wil je verder leren? Doe dan mee met de extra 6e dag. Daarnaast  kun je ook afzonderlijk de 4-daagse Holistische opleiding “Baby-Dreumes-yoga” volgen.

Deze opleiding is ook beschikbaar in het STAP-budget.
De opleiding is afzonderlijk, maar ook te volgen in combinatie met de “opleiding tot docent peutermassage met Yoga”. Kijk onderaan bij “kosten” voor de “combikorting”.

Samen in beweging vanuit de holistische visie

Wist je dat je met een pasgeboren baby al yoga en mindfulness oefeningen kunt doen? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Je leert in deze opleiding vanuit de holistische benadering op een enthousiaste, helende en liefdevolle manier, Babymassage-yoga en mindfulness toe te passen en over te dragen. Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om massage en yoga naadloos te laten samensmelten en zelf de helende invloed van massage met  yoga te ervaren. De massage technieken en yogaoefeningen voor baby’s tussen de nul en twaalf maanden (de 0-jarigen) zorgen voor een tevreden, ontspannen kindje én een blije mama – of papa natuurlijk.

Handboek Baby-yoga: samen in beweging

Gea Scholtens gebruikt haar ervaring vanuit de pedagogiek, kraamzorg en kinderopvang om een massage- en yogatraining te geven die perfect aansluit bij de behoeften van een baby. Ze schreef het boek “Baby- yoga: samen in beweging” dat gebruikt wordt tijdens de lessen van deze opleiding. Veel nadruk ligt tijdens de opleiding op de praktijk, want Babymassage met yoga leer je niet alleen uit een boek. Hoe je de oefeningen uitvoert.

Het boek is ook afzonderlijk te bestellen, maar bij deze opleiding wordt ook een pakket aangeboden met materialen, waaronder dit boek, die je tijdens de opleiding en daarna kan gebruiken. Meer informatie over dit pakket vind je hieronder bij de rubriek “kosten”. Meer informatie over het Baby-yoga boek vind je hier.

Persoonlijke vorming

Je ontwikkelt je eigen kwaliteiten om dit in de praktijk neer te zetten. Je oefent samen met de andere cursisten waardoor de lesstof goed in de praktijk wordt gebracht en je ook van anderen kan leren.  Zo kun je het weer deskundig en met zelfvertrouwen overdragen aan de ouders en hun kinderen. We oefenen de massage op een pop en bij elkaar op massagetafels. Het is erg belangrijk om de massage ook zelf te ervaren zodat je weet hoe de massage aanvoelt.

Je ontwikkelt je als “docent” babymassage met yoga; dat betekent dat je de kennis en vaardigheden als professional kan toepassen in je werkomgeving, zoals bijv. in de kinderopvang. Ook zal het kind in jezelf de ruimte krijgen om te ontwikkelen. Door dit alles heen loopt als een rode draad het leren inzetten van je intuïtie om je handelen effectiever toe te kunnen passen. Hiertoe leer je onder ander gebruik te maken van je stem en ademhaling om ‘bij jezelf’ te komen en te blijven.

Invloeden en inspiratie

“In India is het heel gebruikelijk om de baby al vanaf de geboorte iedere dag een massage met yogaoefeningen te geven. De technieken worden doorgegeven van moeder op dochter. In onze westerse cultuur hebben ouders en baby’s vaak meer tijd nodig om te wennen aan yoga en massage. Maar ze ontdekken dan dat de effecten geweldig zijn voor hun gezondheid, ontwikkeling, contact en rust. Ik heb er daarom heel bewust voor gekozen om de shantala-baby- , de ayurvedische (oosterse) en de westerse massage te combineren. Je kijkt naar het kind vanuit je intuitie en wat de baby op dat moment nodig heeft. Hierdoor ontstaat een veilige basis en kan een baby zich ontwikkelen, op een manier die bij hem/haar past. Ik werk al sinds 2004 met baby-yoga in combinatie met babymassage, met zeer positieve resultaten. Hierdoor ontstaat een veilige basis en kan een baby zich ontwikkelen in eigen tempo.” – Gea

Wat ga je leren?

De opleiding is gericht op babymassage met baby-yoga en coaching.

 • Shantala babymassage, de ayurvedische (oosterse) en de westerse massage worden gecombineerd.
 • Ontwikkelen didactische vaardigheden; massage en yoga-oefeningen goed en zorgvuldig overdragen.
 • Uitleg geven over hoe en waarom je verschillende massage en yoga oefeningen toepast, het effect hiervan.
  Baby-yogabewegingen ( in stilte en daarnaast met versjes liedjes en muziek).
 • Contact- en aanraak spelletjes in combinatie met muziek en zang.

Verschillende technieken gericht op veel voorkomende ongemakken.

 • Babymassage en yoga-oefeningen voor kinderen met een gevoelige huid of eczeem.
 • Babymassage en yoga oefeningen voor kinderen met buik- en darmkrampjes, heupafwijkingen en voor onrustige baby’s en huilbaby’s.
 • Babymassage en yoga oefeningen voor kinderen die moeilijk in slaap kunnen komen.
 • Uitleg over kinderen met HCFS aangevuld met anatomie en massage tips (door manueel en Craniosacrale Onneke Boter (gastdocent).
 • Reflux/spugen hier voor hebben we gerichte oefeningen ontwikkeld

 

 

Gezondheid ondersteuning met massage

 • Wavemassage (Masseren op afstand, je raakt daarbij de huid niet rechtstreeks aan).
 • Polariteitsmassage oefeningen.
 • De techniek holistic pulsen.
 • Tummy-tub methode en uitleg Wellness.
 • Uitleg over en werken met basis olie en etherische oliën voor baby’s.
 • Rond en roterend handelen en basisbevestigend dragen en tillen.
 • Lichaamstaal en non-verbale communicatie bij baby’s.
 • Instructie over de 5 huiltjes van de Dunstan babytaal.
 • Steun en coaching bieden aan  ouders/verzorgers bij de ontwikkeling van hun kind. Advies geven voor rust en contact bij baby’s. Verder leer je hoe je de behoeften van baby’s kan waarnemen en hoe je daarop kan reageren.
 • Aanleren hoe je technieken kan inpassen in je dagelijks ritme en in je Babyspa.
 • Praktische oefeningen met feedback tijdens de les. Na iedere lesdag ga je oefenen met ouder(s) en baby’s. 
 • Persoonlijke ontwikkeling en inzetten van eigen intuïtie.
 • Je maakt reflectieverslagen van de oefeningen die je hebt gedaan en in de afronding geef je een eind-les.

Ervaringen

Marijke Hofman
Je geeft op een hele prettige manier les Gea, iedereen voelt zich comfortabel en ontspannen.
Veel informatie maar niet langdradig.
Ik voel me na deze opleiding echt in staat om ‘goed beslagen ten ijs te komen’ en meteen aan de slag te kunnen. Super dat je de service biedt om nog bereikbaar te zijn voor vragen en begeleiding en dat je zorgt voor zichtbare kwaliteit met registratie. Heel veel dank! 

Hester Houweling:
Met veel plezier heb ik aan het  draaiboek gewerkt tijdens de opleiding!
Het zal een onmisbaar hulpmiddel zijn tijdens het lesgeven. En een herinnering aan een fijne tijd, waarin ik veel heb geleerd en direct heb kunnen toepassen op mijn eigen kinderen en tijdens de babymassage en yoga die ik gaf aan moeders/vaders met hun baby’s . Gea, jou wil ik hartelijk bedanken voor de fijne en leerzame cursus. Je brengt iets moois de wereld in en dat doe je op een hele prettige manier!.’

Certificering

De opleiding tot “docent” babymassage met yoga staat geregistreerd als een erkende beroepsopleiding. Daarnaast is De Weideblik initiatiefnemer van het landelijk kwaliteitsregister KRWB. Ben je klaar met een opleiding van De Weideblik? Dan kun je meteen ingeschreven worden. Kijk voor meer informatie over het Kwaliteitsregister van De Weideblik op deze pagina.

Bij het met goed gevolg afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Je kan dan ook zelfstandig de babymassagetechniek en yoga-oefeningen volgens de Shantala methode en de geleerde combinatie met de ayurvedische (oosterse) en de westerse massage overbrengen als PM’er (pedagogisch medewerker) op kinderdagverblijven, maar ook aan (gast)ouders, verzorgers en andere professionals die werken met 0-jarigen. 

De opleidingen bij De Weideblik worden erkend door de VSD en de BCN om eventueel “Babyconsulent“ te worden.

Deze opleiding is ook door de branche erkend (OAK en IKK) en is ontwikkeld voor medewerkers in de kinderopvang die werken met 0-jarigen. Professionals die werken in de kinderopvang, adviseer ik de informatie te lezen van de cursus “Babycoach in contact“. Deze opleiding is ook beschikbaar in het STAP-budget.

Kosten

De kosten voor deze vijfdaagse opleiding zijn €675,- (vrij van btw)
Deze opleiding is ook beschikbaar in het STAP-budget en wordt bij toekenning van het budget geheel vergoed. Pas nadat je je hebt ingeschreven voor deze opleiding, kun je de STAP-subsidie gaan aanvragen. De Weideblik kan je daarbij helpen met een “handleiding”. 

Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie, beeldmateriaal, massageolie en mooie muziek die is samengesteld voor deze opleiding. Daarnaast is het ook mogelijk te kiezen voor het “extra opleidingspakket”.
Deze opleiding is ook te volgen in combinatie met de opleiding tot docent peutermassage met yoga
Voor de combinatie geldt een speciale combikorting van €100,-.

Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Alle kinderverpleegkundigen die Babyconsulent (aansluiting bij BCN) willen worden, kunnen 10% korting krijgen als ze deze opleiding gaan volgen bij De Weideblik.

Lesdagen en data

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lestijden meestal van 10:00 tot 16:00 uur.

Lesdagen in Wageningen:

De 5-daagse opleiding in najaar 2022:
Zaterdag 24 september 2022
Zaterdag 15 oktober
Vrijdag 18 november
Vrijdag 2 december
Vrijdag 13 januari 2023

De volgende 5-daagse opleiding in voorjaar 2023:

Zaterdag 11 maart OF* 1 april 2023
Zaterdag 25 maart OF* 8 april
Zaterdag 1 april OF* 13 april
Zaterdag 22 april
Zaterdag 10 juni
* Informeer bij De Weideblik voor de laatste informatie over de dataplanning.

Lesdagen in Meppel

Data 5-daagse opleiding:

Vrijdag 14 april 2023
Vrijdag 21 april
Vrijdag 12 mei
Vrijdag 9 juni
Vrijdag 23 juni 2023

Lesdagen Dessel (Turnhout) 

De 5-daagse opleiding in najaar 2022:

Vrijdag 7 oktober 2022
Vrijdag 21 oktober
Vrijdag 9 december
Zaterdag 28 januari 2023
Zaterdag 4 februari 2023

De volgende 5-daagse opleiding in voorjaar 2023

Zaterdag 4 maart OF* 3 april 2023
Maandag 17 april
Vrijdag 28 april
Maandag 15 mei
Maandag 19 juni 2023
* Informeer bij De Weideblik voor de laatste informatie over de dataplanning.

Moduul 1 (3 dagen)
Opleiding Babymassage

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gea.

moduul 2 (3 dagen)
Opleiding Baby yoga

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gea.

Totaalpakket (5 dagen); combinatie van moduul 1+2
Wordt nog gepland; informeer alvast bij De Weideblik

De 5-daagse opleiding  in 2022 speciaal voor medewerkers die werkzaam zijn in een Baby-Spa:

Deze opleiding, met een speciaal programma voor deze doelgroep, is te volgen in Wageningen, Meppel en België.
Informeer eventueel voor bij Gea.

Inhoud accordeon

Op de hoogte gehouden worden?

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je een e-mail met een herinnering zodra deze opleiding weer van start gaat. 

Extra opleidingspakket (optie)

 • Handboek Baby-yoga; samen in beweging. Dit boek wordt gebruikt tijdens de opleiding Baby-yoga, Babymassage met yoga en in de combinatieopleiding. (Het handboek is ook los van het opleidingspakket te koop)
 • Oefenpop met de juiste afmetingen en met een zacht lijfje en ledematen, geschikt om baby-yoga oefeningen en massagetechnieken op te oefenen tijdens en na de opleiding.
 • Bij dit pakket krijg je gratis een flesje basisolie die je gebruikt tijdens de massage van de baby.

Wil je gebruik maken van dit aanbod, stuur dan uiterlijk 4 weken voor aanvang van de opleiding een email naar info@deweideblik.nl
Daarna ontvang je de factuur. De actieprijs voor dit pakket bedraagt €98,- (voor het STAP-traject is de totale prijs €773 en is dit pakket inclusief)
Het pakket ontvang je dan de eerste dag van de opleiding.

Ben je al docent babymassage?

Ben je al docent babymassage of wil je verder leren voor extra verdieping? Doe dan mee met de extra 6e dag; Baby en Dreumes reflexologie.
Daarnaast  kun je ook afzonderlijk de 4-daagse Holistische opleiding “Baby-Dreumes-yoga” volgen.

Deze workshop en de opleiding zijn ook als bijscholing te volgen.

Deze extra lesdag is ingepland op: (of informeer alvast bij De Weideblik)

De Weideblik ook geaccrediteerd door VSD

Met enthousiasme kan ik melden dat De Weideblik m.i.v. 1 januari 2018 is geaccrediteerd door de vakgroep “Shantalamassage docenten” (VSD)De opleiding “Babymassage met yoga” en de opleiding “Peutermassage met yoga” voldoen aan alle punten van de Vakgroep Shantala massage Docenten (VSD). Deze opleidingen van de Weideblik zijn door deze vakgroep als diepgaand, kundig en zorgvuldig beoordeeld. Dat sluit ook helemaal aan bij mijn nieuw boek: Baby-yoga, samen in beweging, die ik in 2017 heb uitgegeven. Als je de opleiding Babymassage met yoga en/of de opleiding “Peutermassage met yoga” bij De Weideblik gaat volgen, is het ook mogelijk om zelf lid te worden van de “Vakgroep voor Shantalamassage Docenten” (VSD).

logo vsd

Babyconsulent worden?

Ben je verpleegkundige en ga je een VSD-erkende opleiding Babymassage volgen, dan is het mogelijk “Babyconsulent” te worden. De Weideblik is niet alleen erkend door de VSD, maar ook bij de vakgroep “Babyconsulenten Nederland” (BCN).

Deze opleiding leidt op tot Docent Babymassage met Yoga, om cursussen te geven aan ouders/verzorgers met hun baby. Ook voor Babyconsulenten is dit de juiste opleiding. Het is een brede opleiding, waarbij Shantala babymassage, de ayurvedische- (oosterse) en de westerse massage worden gecombineerd.

bcnl_logo

Opleiding Babymassage met yoga geadviseerd voor kinderverpleegkundigen. (neonatologie)

De vakgroep Babyconsulenten Nederland (BCN) staat garant voor de kwaliteit van de opleiding van haar leden en stelt daarom specifieke eisen aan de verplichte vooropleidingen. Ben je werkzaam als kinderverpleegkundige (neonatologie), dan voldoet deze opleiding “Babymassage met yoga” aan de toelatingseisen om Babyconsulent te worden. De inhoud van deze uitgebreide opleiding bij De Weideblik, sluit direct aan bij de gestelde eisen in ziekenhuizen voor Babyconsulentes (BCN). De opleiding wordt ook gevolgd door professionals welke werkzaam zijn in de nazorg van prematuren en dysmaturen.

Recensies

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.