Opleiding Docent Babymassage met Yoga

Deze brede en erkende opleiding tot Docent Babymassage met Yoga vindt plaats in Wageningen, Meppel en België. De 5 lesdagen zijn verspreid over 10 weken zodat er na de lesdag genoeg tijd is om ook thuis te oefenen. Praktijkoefeningen zijn erg belangrijk om het je eigen te maken, daar besteed ik tijdens de opleiding veel aandacht aan. Je krijgt dan gelijk de feedback op je oefeningen. Het handboek Baby-yoga, die ik in 2017 heb uitgegeven, wordt gebruikt met beeldmateriaal, versjes en liedjes om thuis mee te oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Zo kun je de volgende keer met de juiste vragen naar de les komen. Omdat er wordt gewerkt met kleine groepen zal er voldoende aandacht zijn voor persoonlijke vragen. Ben je al docent babymassage of wil je verder leren? Doe dan mee met de extra 6e dag. Daarnaast  kun je ook afzonderlijk de 4-daagse opleiding “Baby-yoga” volgen.

Deze opleiding is afzonderlijk, maar ook te volgen in combinatie met de “opleiding tot docent peutermassage met Yoga”. Kijk onderaan bij “kosten” voor de “combikorting”.

Samen in beweging vanuit de holistische visie

Wist je dat je met een pasgeboren baby al yoga en mindfulness oefeningen kunt doen? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Je leert in deze opleiding vanuit de holistische benadering op een enthousiaste, helende en liefdevolle manier, Babymassage-yoga en mindfulness toe te passen en over te dragen. Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om massage en yoga naadloos te laten samensmelten en zelf de helende invloed van massage met  yoga te ervaren. De massage technieken en yogaoefeningen voor baby’s tussen de nul en twaalf maanden zorgen voor een tevreden, ontspannen kindje én een blije mama – of papa natuurlijk.

Handboek Baby-yoga: samen in beweging

Gea Scholtens gebruikt haar ervaring vanuit de pedagogiek, kraamzorg en kinderopvang om een massage- en yogatraining te geven die perfect aansluit bij de behoeften van een baby. Ze schreef het boek “Baby- yoga: samen in beweging” dat gebruikt wordt tijdens de lessen van deze opleiding. Veel nadruk ligt tijdens de opleiding op de praktijk, want Babymassage met yoga leer je niet alleen uit een boek. Hoe je de oefeningen uitvoert.

Het boek is ook afzonderlijk te bestellen, maar bij deze opleiding wordt ook een pakket aangeboden met materialen, waaronder dit boek, die je tijdens de opleiding en daarna kan gebruiken. Meer informatie over dit pakket vind je hieronder bij de rubriek “kosten”. Meer informatie over het Baby-yoga boek vind je hier.

Persoonlijke vorming

Je ontwikkelt je eigen kwaliteiten om dit in de praktijk neer te zetten. Je oefent samen met de andere cursisten waardoor de lesstof goed in de praktijk wordt gebracht en je ook van anderen kan leren.  Zo kun je het weer deskundig en met zelfvertrouwen overdragen aan de ouders en hun kinderen. We oefenen de massage op een pop en bij elkaar op massagetafels. Het is erg belangrijk om de massage ook zelf te ervaren zodat je weet hoe de massage aanvoelt.

Je ontwikkelt je als docent babymassage met yoga. Ook zal het kind in jezelf de ruimte krijgen om te ontwikkelen. Door dit alles heen loopt als een rode draad het leren inzetten van je intuïtie om je handelen effectiever toe te kunnen passen. Hiertoe leer je onder ander gebruik te maken van je stem en ademhaling om ‘bij jezelf’ te komen en te blijven.

Invloeden en inspiratie

“In India is het heel gebruikelijk om de baby al vanaf de geboorte iedere dag een massage met yogaoefeningen te geven. De technieken worden doorgegeven van moeder op dochter. In onze westerse cultuur hebben ouders en baby’s vaak meer tijd nodig om te wennen aan yoga en massage. Maar ze ontdekken dan dat de effecten geweldig zijn voor hun gezondheid, ontwikkeling, contact en rust. Ik heb er daarom heel bewust voor gekozen om de shantala-baby- , de ayurvedische (oosterse) en de westerse massage te combineren. Je kijkt naar het kind vanuit je intuitie en wat de baby op dat moment nodig heeft. Hierdoor ontstaat een veilige basis en kan een baby zich ontwikkelen, op een manier die bij hem/haar past. Ik werk al sinds 2004 met baby-yoga in combinatie met babymassage, met zeer positieve resultaten. Hierdoor ontstaat een veilige basis en kan een baby zich ontwikkelen in eigen tempo.” – Gea

Wat ga je leren?

 • Shantala babymassage, de ayurvedische (oosterse) en de westerse massage worden gecombineerd.
 • Ontwikkelen didactische vaardigheden; massage en yoga-oefeningen goed en zorgvuldig overdragen.
 • Uitleg geven over hoe en waarom je verschillende massage en yoga oefeningen toepast.
 • Babymassage en yoga-oefeningen voor kinderen met een gevoelige huid of eczeem.
 • Babymassage en yoga oefeningen voor kinderen met buik- en darmkrampjes, heupafwijkingen en voor onrustige baby’s en huilbaby’s.
 • Wavemassage (Masseren op afstand. Je raakt daarbij de huid niet rechtstreeks aan).
 • Babymassage en yoga oefeningen voor kinderen die moeilijk in slaap kunnen komen.
 • Het gebruik van een tummytub.
 • Praktische oefeningen met feedback tijdens de les. Na iedere lesdag ga je oefenen met ouder(s) en baby’s.
 • Baby-yogabewegingen ( in stilte en daarnaast met versjes liedjes en muziek).
 • Contact- en aanraak spelletjes in combinatie met muziek en zang.
 • Uitleg over en werken met etherische oliën voor baby’s.
 • Uitleg over kinderen met HCFS aangevuld met anatomie en massage tips (door manueel therapeut Onneke Boter (gastdocent)).
 • Polariteitsmassage oefeningen.
 • Reflux/spugen gerichte oefeningen.
 • Rond en roterend handelen en basisbevestigend dragen en tillen.
 • Lichaamstaal en non-verbale communicatie bij baby’s.
 • Opvoedingsadvies voor rust en contact bij baby’s.
 • Persoonlijke ontwikkeling en inzetten van eigen intuïtie.
 • Je maakt reflectieverslagen van de oefeningen die je hebt gedaan en in de afronding geef je een eindles.
 • Tijdens deze cursus heb je ongeveer 30 contacturen. 

Ervaringen

Hester Houweling:
Met veel plezier heb ik aan het  draaiboek gewerkt tijdens de opleiding!
Het zal een onmisbaar hulpmiddel zijn tijdens het lesgeven. En een herinnering aan een fijne tijd, waarin ik veel heb geleerd en direct heb kunnen toepassen op mijn eigen kinderen en tijdens de babymassage en yoga die ik gaf aan moeders/vaders met hun baby’s . Gea, jou wil ik hartelijk bedanken voor de fijne en leerzame cursus. Je brengt iets moois de wereld in en dat doe je op een hele prettige manier!.’

Certificering

De opleiding tot docent babymassage met yoga staat geregistreerd als een erkende beroepsopleiding. Daarnaast is De Weideblik initiatiefnemer van het landelijk kwaliteitsregister KRWB. Ben je klaar met een opleiding van De Weideblik? Dan kun je meteen ingeschreven worden. Kijk voor meer meer informatie over het Kwaliteitsregister van De Weideblik op deze pagina.

Bij het met goed gevolg afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Je kan dan ook zelfstandig de babymassagetechniek volgens de Shantala methode overbrengen aan ouders, verzorgers en professionals.
De opleidingen bij De Weideblik worden erkend door de VSD en de BCN om eventueel “Babyconsulent“ te worden.

Kosten

De kosten voor deze vijfdaagse opleiding zijn €535,- (btw-vrij).
Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie, beeldmateriaal, massageolie en mooie muziek die is samengesteld voor deze opleiding. Daarnaast is het ook mogelijk te kiezen voor het “extra opleidingspakket”.
Deze opleiding is ook te volgen in combinatie met de opleiding tot docent peutermassage met yoga
Voor de combinatie geldt een speciale combikorting van €100,-.

Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Alle kinderverpleegkundigen die Babyconsulent (aansluiting bij BCN) willen worden, kunnen 10% korting krijgen als ze deze opleiding gaan volgen bij De Weideblik.

Lesdagen en data

De opleidingsdagen worden meestal om de 14 dagen gegeven. Dit is bewust gekozen, zodat je in de praktijk kunt oefenen. Deze manier van werken wordt door cursisten als zeer prettig en effectief ervaren. Alles wat je tegenkomt, kun je weer inbrengen tijdens de volgende lesdag. De lestijden meestal van 10:00 tot 16:00 uur.

Lesdagen in Wageningen:

De 5-daagse opleiding in 2021:
Vrijdag 12 februari 2021
Vrijdag 19 februari
Vrijdag 12 maart
Zaterdag 10 april
Zaterdag 15 mei 2021

De 5-daagse opleiding in najaar 2021:
Vrijdag 24 september 2021
Zaterdag 9 oktober
Vrijdag 12 november
Vrijdag 26 november
Vrijdag 17 december 2021

Lesdagen in Meppel

Data 5-daagse opleiding:

Vrijdag 20 november 2020
Vrijdag 11 december 2020
Vrijdag 8 januari 2021 ONLINE
Vrijdag 22 januari 2021
vrijdag 5 maart 2021

Data van de volgende opleiding:

Vrijdag 10september 2021
Vrijdag 8 oktober
Vrijdag 19 november
Vrijdag 3 december
vrijdag 14 januari 2022

Lesdagen Balen:

Zaterdag 9 januari 2021 ONLINE
Zaterdag 30 januari 2021 ONLINE

Zaterdag 6 februari 2021
Zondag 14 februari 2021
Zaterdag 20 maart 2021

Data van de volgende cursus in Balen:

Zaterdag 16 oktober 2021
Zaterdag 6 november

Zaterdag 20 november
Zondag 15 januari 2022
Zaterdag 29 januari 2022

Moduul 1 in Desselgem
Vrijdag 26 maart 2021 Babymassage
Zaterdag 27 maart 2021 Babymassage
Zaterdag 12 juni 2021 afronding

moduul 2 in Desselgem
Vrijdag 23 april 2021 Baby-yoga
Zaterdag 24 april 2021 Baby-yoga
Zaterdag 12 juni 2021 afronding

Totaalpakket; combinatie van moduul 1+2
(in Desselgem)

vrijdag 26 maart 2021
zaterdag 27 maart 2021
vrijdag 23 april 2021
zaterdag 24 april 2021
zaterdag 12 juni 2021

De 5-daagse opleiding in 2021 speciaal voor medewerkers die werkzaam zijn in een Baby-Spa:

Dinsdag 2 maart 2021
Dinsdag 16 maart
Dinsdag 23 maart
Dinsdag 13 april
Dinsdag 18 mei 2021

Op de hoogte gehouden worden?

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je een e-mail met een herinnering zodra deze opleiding weer van start gaat. 

Kosten; aanbieding voor Desselgem (Be)

Alleen op de locatie in Desselgem kun je gebruik maken van de volgende aanbieding;
Je kan onderstaande module 1 en module 2 afzonderlijk volgen, maar heb je interesse in beide modules, dan is het aantrekkelijk vooraf aan te geven de combinatie te kiezen. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Gea: info@deweideblik.nl 

module  1
Opleiding Babymassage (zie inhoud op deze pagina) 
3 dagen in Desselgem (België)
Prijs: €385,- (vrij van btw)

module  2
Opleiding Baby-Yoga (zie inhoud hier)
3 dagen in Desselgem
(België)
Prijs: €385,- (vrij van btw)

Combinatie totaalpakket: module  1+2
Opleiding Babymassage met Baby-yoga (zie inhoud op deze pagina)
5 dagen in Desselgem (België)
Prijs: €625,- (vrij van btw)

Je ontvangt een studiemap met achtergrondinformatie, beeldmateriaal, massageolie en speciale muziek die samengesteld is voor deze opleiding.

Kom je uit Vlaanderen? Dan kan het zijn dat een groot deel van de opleiding vergoed wordt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op.

Extra opleidingspakket (optie)

 • Handboek Baby-yoga; samen in beweging. Dit boek wordt gebruikt tijdens de opleiding Baby-yoga, Babymassage met yoga en in de combinatieopleiding. (Het handboek is ook los van het opleidingspakket te koop)
 • Oefenpop met de juiste afmetingen en met een zacht lijfje en ledematen, geschikt om baby-yoga oefeningen en massagetechnieken op te oefenen tijdens en na de opleiding.
 • Bij dit pakket krijg je gratis een flesje basisolie die je gebruikt tijdens de massage van de baby.

Wil je gebruik maken van dit aanbod, stuur dan uiterlijk 4 weken voor aanvang van de opleiding een email naar info@deweideblik.nl
Daarna ontvang je de factuur. De actieprijs voor dit pakket bedraagt €96,- (incl. btw)
Het pakket ontvang je dan de eerste dag van de opleiding.

Ben je al docent babymassage of baby-yoga of wil je extra lesmateriaal?

Doe dan mee aan de extra verdiepings lesdag. Deze kan gelijk na deze opleiding babymassage met yoga gevolgd worden. Ook als bijscholing te volgen als je al docent babymassage of baby-yoga docent bent.
Ben je nieuwsgierig? Klik dan hier voor het programma van deze dag. 

Deze extra lesdag is ingepland op: zaterdag 9 november 2019 in Wageningen bij De Weideblik.
In Turnhout is deze dag gepland op: zaterdag 30 november 2019.

De Weideblik ook geaccrediteerd door VSD

Met enthousiasme kan ik melden dat De Weideblik m.i.v. 1 januari 2018 is geaccrediteerd door de vakgroep “Shantalamassage docenten” (VSD)De opleiding “Babymassage met yoga” en de opleiding “Peutermassage met yoga” voldoen aan alle punten van de Vakgroep Shantala massage Docenten (VSD). Deze opleidingen van de Weideblik zijn door deze vakgroep als diepgaand, kundig en zorgvuldig beoordeeld. Dat sluit ook helemaal aan bij mijn nieuw boek: Baby-yoga, samen in beweging, die ik in 2017 heb uitgegeven. Als je de opleiding Babymassage met yoga en/of de opleiding “Peutermassage met yoga” bij De Weideblik gaat volgen, is het ook mogelijk om zelf lid te worden van de “Vakgroep voor Shantalamassage Docenten” (VSD).

logo vsd

Babyconsulent worden?

Ben je verpleegkundige en ga je een VSD-erkende opleiding Babymassage volgen, dan is het mogelijk “Babyconsulent” te worden. De Weideblik is niet alleen erkend door de VSD, maar ook bij de vakgroep “Babyconsulenten Nederland” (BCN).

Deze opleiding leidt op tot Docent Babymassage met Yoga, om cursussen te geven aan ouders/verzorgers met hun baby. Ook voor Babyconsulenten is dit de juiste opleiding. Het is een brede opleiding, waarbij Shantala babymassage, de ayurvedische- (oosterse) en de westerse massage worden gecombineerd.

bcnl_logo

Opleiding Babymassage met yoga geadviseerd voor kinderverpleegkundigen. (neonatologie)

De vakgroep Babyconsulenten Nederland (BCN) staat garant voor de kwaliteit van de opleiding van haar leden en stelt daarom specifieke eisen aan de verplichte vooropleidingen. Ben je werkzaam als kinderverpleegkundige (neonatologie), dan voldoet deze opleiding “Babymassage met yoga” aan de toelatingseisen om Babyconsulent te worden. De inhoud van deze uitgebreide opleiding bij De Weideblik, sluit direct aan bij de gestelde eisen in ziekenhuizen voor Babyconsulentes (BCN). De opleiding wordt ook gevolgd door professionals welke werkzaam zijn in de nazorg van prematuren en dysmaturen.

Recensies

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Neem contact op via het formulier hieronder.